U Općini Jablanica je uspostavljen Sistem 48, kao efikasan odgovor na probleme građana i na raspolaganju Vam je 24 sata dnevno. Građanima i privrednim subjektima, za rješavanje zahtjeva dovoljan je e- mail, sms poruka ili telefonski poziv.

Sistem 48 je informacioni sistem, koji predstavlja efikasan alat za upravljanje i kontrolu općinske administracije, ali i za kontrolu i stalni monitoring rada javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Općina Jablanica.

Cilj Općine Jablanica je da Sistem 48 na moderan i funkcionalan način kontroliše općinske resurse, da bude u službi građana i privrede i da omogući lakše i brže rješavanje problema za koje je nadležna lokalna administracija, javna preduzeća i ustanove na lokalnom nivou.   

Koristi jednog ovakvog informacionog sistema za općinsku upravu su: lakša kontrola rada općinske administracije, javnih preduzeća i ustanova, bolja koordinacija rada Općine sa javnim preduzećima i ustanovama, mogućnosti kratkoročnog i dugoročnog planiranja razvoja, lakše upravljanje budžetom i ušteda budžetskog novca.